Ung svensk lanserar e-handelsmjukvara i Sydamerika
2000-09-06
Lennart Palmeus

Med bas i Ecuador lanserar 25-årige Erik G Olsson mjukvara för e-handel i spansktalande Sydamerika.
"Nu kan alla, till och med min farmor, starta och driva elektronisk handel", säger han.


Ecuador i Sydamerika kan tyckas vara ett udda avstamp för en ny IT-produkt. Men inte för Erik Olsson.

"Jag tycker om att gå lite mot strömmen. Och jag känner mig helnöjd med mitt beslut att åka hit", säger han. "Jag åkte till Sydamerika som 23-åring med två tomma händer, utan att kunna språket. I dag har jag affärskontakter runt om." "Att vara internetentreprenör på denna kontinent är väldigt spännande."

Med egna företaget Egon Networks som bas i Quito i Ecuador tog Erik Olsson sedan klivet vidare till Comercio Digital SA. Han bildade detta aktiebolag med Bengt Källberg och två ecuadorianska affärsmän. Själv har Erik Olsson 64 procent i bolaget. Nu lanserar Comercio Digital mjukvaran Redtienda på en webbsida med samma namn. Redtienda betyder nätaffär. Mjukvaran avser att ge vilken nybörjare som helst möjlighet att starta och driva elektronisk handel.

Allt är på spanska, men möjlighet att använda engelska finns också. Viktigast är kanske ändå att Redtienda ligger klart lågt i pris. "Ett problem för företag i Latinamerika har varit att liknande alternativ kräver mycket större investering. Och mjukvara för e-handel finns oftast bara på engelska", understryker Erik Olsson.

Marknad för produkten finns. Latinamerikas e-handel är i dag i sin linda, men konsulter räknar med att den kan omsätta 77 miljarder kronor i regionen år 2005. Erik Olsson räknar med att framöver även arbeta i Panama, Chile eller Argentina. "Men sedan vill jag sitta mitt i spindelnätet, i Miami", säger han. "Miami är för Latinamerika vad Stockholm är för Europa i dagens IT-värld."
Copyright Dagens Industri AB 2000

Regresar a la página anterior

Abre una Tienda Online para Tu Negocio

Y Vende Tus Productos en Internet. Comienza Hoy!

Crea una Tienda

Fácil. Profesional. Gratis.